Łosoś z warzywami i ryżem w foliowym rękawie

Ł3

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować bardzo szybkie, zdrowe a jednocześnie pyszne danie, które przygotowujemy w foliowym rękawie: łososia z bukietem warzyw i ryżem.

Wszystko zrobicie w 30 minut. Potrawa jest o tyle nietypowa, że do rękawa razem z innymi składnikami  dorzucamy jeszcze ugotowany ryż. Uwielbiam jak smaki się przenikają.

Ł1

Potrzebujemy:

  • torebkę ryżu (ja używam basmati)
  • różyczki kalafiora, brokuł, talarki marchewki, groszek (korzystam z mrożonek)
  • liście świeżego szpinaku
  • łosoś
  • sól, pieprz, chili, czosnek
  • sos sojowy
  • olej
  • masło
  • cytryna
  • rękaw foliowy z dwiema klamerkami

W czasie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy marynatę do łososia; mieszamy łyżkę oleju z dwiema łyżkami sosu sojowego, startym ząbkiem czosnku oraz chili. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy w grubą kostkę, którą wrzucamy do marynaty. Warzywa oprószamy solą i pieprzem.

Ł2

Do rękawa wrzucamy porcję warzyw, ryż, kawałki łososia, kolejną porcję warzyw, wlewamy marynatę i dodajemy kawałeczek masła dla smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, układamy rękaw na blaszce i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia zależy od ilości użytych składników. Ważne aby po 10 minutach przewrócić rękaw, tak aby składniki się przemieszały, a sos wsiąkł w ryż (dzięki temu będzie soczysty i się nie przypali :)).

Po upieczeniu przekładamy potrawę na talerz i jeśli lubimy skrapiamy cytryną do smaku.

Smacznego!

Author: Ania

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A TE WPISY JUŻ CZYTALIŚCIE?close