Tarta z gruszkami, porem i serem pleśniowym

gruszkiMam dla Was przepis na super szybką i pyszną wytrawną tartę. Nie będę udawała, że sama robie ciasto, bo nie robię, ale jeśli macie ochotę to się nie krępujcie. W zależności od tego co mam w lodówce korzystam z ciasta francuskiego lub specjalnego na tartę.

Składniki:

  • 1 paczka ciasta do tart
  • 3 gruszki
  • 2 średniej wielkości pory
  • 1 ser pleśniowy typu Lazur
  • Ocet winny
  • Cukier
  • Sól
  • Tymianek (suszony lub świeży)
  • Pieprz
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • Masło
  • Orzechy włoskie

 Przepis:

  • Na blaszce według przepisu rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku, aż się przyrumieni.
  • W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pory. Doprawiamy solą, pieprzem. Pod koniec  duszenia wrzucamy wyciśnięty czosnek. Jak będą miękkie przekładamy do miseczki.
  • Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę gruszki, solimy, dodajemy łyżeczkę cukru i podlewamy octem winnym. Dorzucamy tymianek.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim pory oraz gruszki. Posypujemy pokrojonym serem pleśniowym oraz orzechami.
  • Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.
  • Po wyjęciu kroimy na kawałki i obżeramy się do oporu.

Smacznego!

Niestety zdjęcie tarty zrobione telefonem nie nadaje się na bloga ale można je zobaczyć na INSTAGRAMIE (KLIK)

———————————————————————————

zapraszam na FB :)  

 

 

 

Author: Ania

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A TE WPISY JUŻ CZYTALIŚCIE?close